Jag planerar just nu mitt eget bröllop, och bloggar därför om allt dom handlar om bröllopp, bröllopsresor, bröllop utomlands samt annat som hör en bröllopsfest till.

Saturday, March 17, 2012

Tips kring mat till bröllop

När man ska gifta sig ser man ofta inte maten som en av de viktigaste delarna av bröllopet. De flesta brudpar är nämligen inte så sugna på att äta under själva bröllopsfesten, men att inte ägna så mycket tid och energi åt att välja ut bra bröllopsmat är ett misstag, eftersom maten är mycket viktig för era gäster. Gästerna förväntar sig nämligen inte bara rikligt med dryck på bröllopet, utan även god mat, efterrätter och så vidare.

Att välja bröllopsmat kan dock vara svårt, framför allt för den som inte har så stor erfarenhet av att planera och ta fram festmat, så här kommer några tips från mig, som redan gått igenom detta med att välja ut mat till bröllop, och även hjälpt andra med just detta:

Bestäm en budget
Detta är viktigt att göra så tidigt som möjligt, eftersom budgeten till mycket stor del påverkar vad som är möjligt och vad som inte är det. Om du har en mindre budget, behöver du inte nödvändigtvis ha bordsservering, utan då räcker det även ofta med en buffe.

Erbjud vegetariska alternativ
Detta är allt viktigare på de flesta bröllop numera, då väldigt många är vegetarianer. Det enda undantaget är om du är helt säker på att ingen av gästerna är vegetarian, men vid minsta osäkerhet rekommenderar vi att du serverar åtminstone något vegetariskt, för att alla ska få något att äta. Det behöver inte vara en hel vegetarisk måltid, men åtminstone flera mindre rätter (som t.ex. sallader, lådor och liknande) som innehåller mycket grönsaker.

Ta reda på vilka specialbehov som finns
Detta kan vara ganska tidskrävande, och detta tycker många även är jobbigt, så om du verkligen inte känner för att göra detta själv, kan en bra lösning vara att skriva något om att man ska underrätta brudparet om allergier mm. på inbjudan till bröllopet. Ett annat alternativ kan vara att be någon annan, t.ex. en familjemedlem, kontakta gästerna för att fråga dem om detta.
Se till så att maten passar dryckerna ni serverar
Detta gör att hela bröllopet, och även menyn, verkar mer genomtänkt. Om du inte vet exakt vilka rätter som passar med vilka drycker, finns det många bra guider på nätet för detta.

Anpassa maten till tidpunkten
Om bröllopet hålls mitt på dagen, är en lättare lunch ett bättre alternativ än en tung måltid, men om du gifter dig på kvällen bör du räkna med att många av gästerna förmodligen inte ätit så mycket på dagen, just för att de vet att de ska på bröllop, så då är en mer rejäl middag att föredra.

Tänk inte bara på vad du gillar själv
Visserligen är det ditt bröllop, så till viss del är det okej att menyn styrs av vad man gillar själv, men de flesta brudpar gör faktiskt klokast i att välja en meny som så många som möjligt gillar, istället för en meny fylld med saker som man gillar själv.

Om du har ett tema, försök hitta en röd tråd i maten med
Det kan gälla t.ex. hur du serverar maten, färgen på maten eller något annat. Kör du fast med detta, kan man hitta mycket inspiration på nätet gällande hur mat på bröllop kan serveras. Försök dock att få din bröllopsmat att se lite festligare ut än vanlig mat eller festmat, detta uppskattas av många och gör att mat till bröllop känns mer speciell.

(bildkälla 1 och bildkälla 2)

No comments:

Post a Comment