Jag planerar just nu mitt eget bröllop, och bloggar därför om allt dom handlar om bröllopp, bröllopsresor, bröllop utomlands samt annat som hör en bröllopsfest till.

Sunday, July 17, 2011

Tips för dig som ska hålla bröllopstal

Om du inte ska gifta dig själv, utan vara med på ett bröllop i rollen som familjemedlem eller vän, kan något av det jobbigaste man behöver göra, vara att hålla tal på bröllop.
Många är nämligen inte vana vid att tala inför folk och känner sig dessutom stressade av den högtidliga och formella stämningen. Därför kommer här några tips för dig som ska hålla bröllopstal:

Var personlig
Det är det viktigaste av allt, talet ska nämligen vara anpassat till just det brudpar som just nu gifter sig och inget annat. Hur lockande det än kan verka, rekommenderar jag verkligen inte att du kopierar ett tal du hört någon annanstans eller läst på t.ex. internet, rakt av.

Inspireras dock gärna av andra tal
Det finns nämligen massvis med hemsidor på nätet där man kan läsa andra tal, och visst kan det vara både inspirande och trevligt att läsa dessa, men skriv alltid ett nytt, eget tal efteråt, och gör dina egna ändringar, som gör att talet blir mer personligt, det uppskattas!

Inga pinsamma tal
En del tycker att det är lite småroligt att berätta smått pinsamma anekdoter från brudens eller brudgummens förflutna, men detta brukar faktiskt inte uppskattas av alla. Så försök inte göra bort någon av parterna, utan fokusera på något positivt och fint istället.

Håll dig nykter
Många tycker att det är så jobbigt att hålla tal att de dricker massvis innan de ska tala. Men detta gör dig verkligen inte till en bättre talare, snarare tvärtom, så lugna dig lite med drickat tills efter talet!

Berätta lite om dig själv
Tänk på att alla gäster på bröllopet förmodligen inte vet vem du är, så berätta gärna lite om dig själv samt din relation till brudparet innan du börjar med själva talet.

Glöm inte att lyckönska brudparet i slutet av talet
Detta är en mycket trevlig avslutning, och även vanligt hyfs, det är ju egentligen därför man är på bröllopet till att börja med!

(bildkällan)

No comments:

Post a Comment